2016. január 6., szerda

A legjobb téli ebéd: bableves és palacsinta

Ilyenkor télen nagyon sokszor főzök leveseket, mert nagyon jól átmelegítenek. A bableves meg elég laktató ahhoz, hogy utána már csak valami kis édes dolgot együnk, mint most a palacsintát. Erre az ebédre sosincs panasz, pedig nincs benne hús, én a nélkül csinálom. Tudom, tudom, nem egészséges, de a füstölt kocka nekem bevált, a leves íze szuper lesz tőle, és 2 havonta egyszer ez nálam belefér.
 
Bableves
Hozzávalók: 2 doboz konzerv bab, 2 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 2 kocka Maggi Füstölt ízű kocka, 1 közepes fej vöröshagyma, liszt, pirospaprika, só. A csipetkéhez még 1 db tojás, só és liszt.
Elkészítése: A babot a megtisztított, feldarabolt zöldségekkel együtt feltesszük főni. Bele dobok 2 kocka füstölt ízű kockát és picit meg is sózom ( de csak óvatosan, mert a kockában is van már só). Ahogy felforr, a leves elkezdem csinálni a rántást. 1 evőkanál lisztet és az apróra vágott vöröshagymát forró olajon zsemleszínűre pirítom, megszórom egy púpozott teáskanál pirospaprikával, felöntöm a levesből kimert lével és csomómentesre keverem. Ezt a rántást beleöntöm a levesbe, és ahogy a répák puhák már teszem is bele a csipetkét. A csipetkéhez 1 tojásból csipetnyi sóval és kevés liszttel tésztát keverek. Ezt beleszaggatom a levesbe, 1-2 perc alatt megfőnek és már tálalható is a leves.


Palacsinta bármikor, bármennyi jöhet nálunk. Mindenki imádja a családban :) Én most csak ásványvízzel csináltam, mivel nem volt itthon tej. Így is nagyon finom lett, bátran készítsétek Ti is így!

Palacsinta
Hozzávalók: 2 db tojás, 8 dl szénsavas ásványvíz, 2 evőkanál cukor, 40 dkg liszt, 1 evőkanál olaj

Elkészítése: A tojásokat a keverő tálba ütöm, hozzáadom a szénsavas ásványvizet, a cukrot, az olajat, egy csipet sót és végül a lisztet. Jól kikeverem és fél órát állni hagyom. Teflon sütőben kisütöm. Kb. 18-20 db jön ki belőle. Ízlés szerint töltsd meg. Nálunk most kakaós és diós töltelék került a palacsintákba.


Mennyibe került az egész:
Leves:
2 bab konzerv 400 Ft  ( az Auchanban vettem 200 Ft/db áron)
1 tojás 40 Ft
2 füstölt kocka 100 Ft ( 1 doboz 300 Ft és 6 db van benne)
zöldség  kb. 80 Ft
liszt kb. 20 Ft
1 hagyma kb. 15 Ft
Fűszerek kb. 20 Ft
Összesen:  675 Ft és ebből akkora adag lett, hogy ez 2 napra elég nekünk
1 adag ára: kb. 70 Ft

Palacsinta: 
ásványvíz kb. 50 Ft
2 tojás 80 Ft
liszt 40 Ft
cukor, só, olaj kb. 40 Ft
Összesen: 210 Ft

Az egész költsége: 885 Ft és a levesből bőven marad másnapra is. A palacsinta viszont mind eltűnt :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése